Celoštátne finále Matematickej olympiády v Prešove

17.04.2003 Celý región

Matematická olympiáda je najstaršou a najmasovejšou súťažou žiakov základných a stredných škôl. Svoju históriu začala písať v Československu pred 52. rokmi. ...
Matematická olympiáda je najstaršou a najmasovejšou súťažou žiakov základných a stredných škôl. Svoju históriu začala písať v Československu pred 52. rokmi. Neskôr po vzniku a skúsenostiach v MO začali vznikať ďalšie predmetové olympiády.

Vznik a existenciu organizovanej matematickej súťaže si vynútil sám život, požiadavky rozvoja osobností a poznávacích schopností mladých ľudí, ich tvorivosti, ale aj rozvoja samotnej matematiky, ako nepostrádateľného nástroja rozvoja vzdelávania , vedy a tým aj celej spoločnosti. V MO nachádzajú mladí ľudia nielen užitočnú hru, súťaživosť, zmysel pre fair play, ale aj ducha teamovej spolupráce, typickej to črty každej vedeckej činnosti. Dochádzajú k presvedčeniu, že matematika je nielen krásna, ale ako jedna zo základov ľudskej kultúry aj nevyhnutná a všeobecne veľmi užitočná pre rozvoj spoločnosti. Spomeňme aspoň vplyv MO na výchovu slovenskej inteligencie v mnohých vedeckých oblastiach.

Organizačná štruktúra súťaženia v MO umožňuje najlepším matematikom z radov žiakov základných (už od 4. ročníka) a stredných škôl v jednotlivých kategóriách postúpiť zo školských kôl, do okresných , krajských a v najnáročnejších kategóriách „ A“ a „ P“ (programovanie) do celoštátneho kola. Víťazi z prešovského celoštátneho kola „ A“ a „ P“ budú toho roku reprezentovať Slovensko na Medzinárodnej olympiáde v Japonsku a USA.

Počas svojej existencie prešla MO mnohými organizačnými zmenami a najmä v posledných rokoch aj existenčnými ekonomickými ťažkosťami. Postupne sa náš model starostlivosti o talentovaných žiakov v matematike svojou štruktúrou a prípravnými aktivitami ( korešpodenčné semináre, Tábory mladých matematikov a pod. ) vypracoval na jednej strane na jeden z najlepších vo svete. Naši učitelia matematiky v skromných podmienkach, bez nárokov na finančné ocenenie vybudovali z MO veľkú, zaujímavú a veľmi prospešnú súťaž celoštátneho a medzinárodného významu. Na druhej strane naše školské a štátne orgány najmä v posledných rokoch nedoceňujú skutočnosť, že Slovensko ako malá krajina, nemá okrem vzdelaných a tvorivých ľudí veľa iného bohatstva, napr. zdrojov nerastných surovín. Preto starostlivosť o talenty a tým aj MO trpí tiahlou chorobou, ktorá sa volá nesystémovosť nášho školstva, zasiahnutého vírusom permanentných, nepremyslených reforiem jeho obsahu a cieľov, ale hlavne bacilom finančných suchotín.

V týchto neľahkých časoch bola Krajská komisia MO Prešovského kraja poverená usporiadaním celoštátneho kola MO. Vzhľadom na svoje možnosti sa obrátila na riaditeľstvo Gymnázia J. A. Raymana v Prešove, ktoré so súhlasom odboru školstva PSK prevzalo nad týmto podujatím gestorstvo. Prípravný výbor v zložení troch členov KK a riaditeľa gymnázia v snahe potvrdiť skúsenosti východniarov ako dobrých organizátorov a uznávaných dobrosrdečných hostiteľov pripravil v dňoch 30. marca - 5. apríla 2003 podujatie , ktoré dôstojne reprezentovalo nielen školu, mesto Prešov , ale aj Prešovský kraj. Zaslúžili sa o to najmä KK MO, viacerí obetaví členovia profesorského zboru gymnázia, sponzori a osobne primátor mesta Ing. Milan Benč, jeho námestníci a PSK.

Ochotní sponzori svojimi darmi pre víťazov a úspešných riešiteľov vlastne suplovali vyhlasovateľa súťaže Ministerstvo školstva SR. Poďakovanie patrí firmám IKARO, s.r.o. Prešov, Slovenská sporiteľňa Prešov, UniBanka a. s. Prešov, ELEN - vývoj a výroba veľkoplošných displejov Prešov, GABE v.o.s. Prešov, Múzeu vín, akademickému maliarovi Ľubomírovi Capovi, primátorovi Prešova Ing Benčovi, pracovníkom Národnej a kultúrnej pamiatky Solivar a speváckemu zoskupeniu poslucháčov z Katedry hudobnej výchovy PF v Prešove. Zástupcovia sponzorov osobne ocenili víťazov a úspešných riešiteľov odovzdaním svojich darov pri ich slávnostnom vyhlásení na Mestskom úrade v Prešove.

Celoštátne kolo malo vysokú odbornú úroveň. Zúčastnili sa ho všetci pozvaní žiaci a riešenia víťazov a úspešných riešiteľov súťažných úloh vzbudzujú nádeje, že najlepší budú úspešne reprezentovať Slovensko na medzinárodných olympiádach. Absolútnymi víťazmi celoštátneho kola Matematickej olympiády kategórie A sa stali Tomáš Váňa z Gymnázia M. R. Štefanika Žiar nad Hronom a Jakub Závodný z Gymnázia Bratislava, Grősslingova 18. Najlepším v kategórii P je Peter Perešíni z Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici. Úspešnými riešiteľmi v kategórii A boli aj obidvaja reprezentanti Prešovského kraja K. Kvašňáková z G. Prešov, Konštantínova 2 a M. Rjaško z Gymnázia Vranov.

Na záver dovolím si zacitovať z e-mailovej správy, ktorú poslala reprezentantka nášho kraja po skončení súťaže riaditeľovi gymnázia J. A. Raymana, ale hlavne svojej bývalej profesorke matematiky. Z jej úprimných a dojímavých viet sála láska nielen k matematike, ale aj vďačnosť učiteľom, ktorí aj napriek nedoceneniu ich obetavej práce vytrvale poskytujú talentovaným žiakom nepostrádateľnú motiváciu a pomoc. Takáto vďaka je pre učiteľov jedna z najcennejších .

„ Pekný dníček, pani profesorka“ , chcem Vám len poďakovať za všetko krásne, ktoré sme mohli my ľudkovia prežiť vďaka Vám ... .tak mi je teraz teplučko a tak ma to zahrialo pri srdiečku, že niekto ocenil moju prácu. Tým chcem Vám vyjadriť moju úctu nad Vašou prácou, naozaj z Vás vyžaruje také nádherné svetielko lásky a dobroty. Tak Vám prajem veľa, veľa zdaru a príjemných zážitkov. “
(Ci)
 

Vyberte región